ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 77/09

                                                                                     21 жовтня 2009 року                                                                                           15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф.

Відсутні: Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Куликов К.Б. - народний депутат України;

Поживанов М.О. - Заступник Міністра економіки України;

         Богашева Н.В. - Заступник Міністра юстиції України;

Усенко-Чорна Ж.І. - Заступник Голови ЦВК;

        Шелестов О.М. - член ЦВК;

Гапотченко В.І. - заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Колісніченко В.Є. - завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Суботенко В.П. - Директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції  України;

Жданова М.П. - Директор департаменту розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України;

        Сясько О.І. - Заступник Голови Департаменту правової політики Асоціації міст України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. №5131, н.д. С.Подгорний)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця) (реєстр. №4327, н.д. С.Міщенко)

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування (реєстр. №4727, н.д. К.Куликов)

4. Про проект Закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (реєстр. №5140, КМУ, Ю.Тимошенко)

5. Про звернення народного депутата України С.Льовочкіна до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з пропозицією щодо звернення від Комітету до Президента України щодо зупинення дії розпоряджень Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 року №583-р, від 3 червня 2009 року №584-р, від 10 червня 2009 року №612-р, від 8 липня 2009 року №761-р, від 8 липня 2009 року №762-р, від 8 липня 2009 року №769-р та від 8 липня 2009 року №770-р з мотивів невідповідності Конституції України з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх неконституційності.

6. Про хід підготовки круглого столу «Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє».

 

 

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету та внести свої зауваження та пропозиції.

О.Боднар внесла пропозицію перенести розгляд питання про звернення народного депутата України С.Льовочкіна до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з пропозицією щодо звернення від Комітету до Президента України щодо зупинення дії розпоряджень Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 року №583-р, від 3 червня 2009 року №584-р, від 10 червня 2009 року №612-р, від 8 липня 2009 року №761-р, від 8 липня 2009 року №762-р, від 8 липня 2009 року №769-р та від 8 липня 2009 року №770-р з мотивів невідповідності Конституції України з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх неконституційності на одне з чергових засідань Комітету, в зв’язку з відсутністю  народного депутата України С.Льовочкіна.

Пропозицію підтримано.

 

С.Гордієнко вніс пропозицію розглянути питання про подання Комітету до Верховної Ради України щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України Завідувача секретаріату Комітету А.В.Малюги та головного консультанта секретаріату Комітету Л.В.Дмитрук з нагоди Дня місцевого самоврядування. 

                                            Пропозицію підтримано.

 

В.Сінченко  вніс пропозицію розглянути інформацію про виконання доручення Комітету щодо підготовки на розгляд Комітету матеріалів про віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення.

Пропозицію підтримано.

 

***

Голова Комітету запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо прийняття в цілому порядку денного засідання Комітету в такій послідовності питань:

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. №5131, н.д. С.Подгорний)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця) (реєстр. №4327, н.д. С.Міщенко)

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування (реєстр. №4727, н.д. К.Куликов)

4. Про проект Закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (реєстр. №5140, КМУ, Ю.Тимошенко)

5. Про хід підготовки круглого столу “Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє”.

6-7. Про подання Комітету до Верховної Ради України щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України Завідувача секретаріату Комітету А.В.Малюги та головного консультанта секретаріату Комітету Л.В.Дмитрук з нагоди Дня місцевого самоврядування. 

8. Про виконання доручення Комітету щодо підготовки на розгляд Комітету матеріалів про віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання комітету за основу та в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” -  одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. №5131, н.д. С.Подгорний).

Доповідач поінформував присутніх про те, що підкомітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. № 5131), яким пропонується внести змінити до Закону України “Про вибори Президента України” з метою усунення неузгодженостей та вдосконалення окремих його положень. При цьому законопроект узгоджується з Рішенням Конституційного Суду України у справі за конституційними поданнями Президента України та 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України “Про вибори Президента України”, “Про Державний реєстр виборців”, “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України” та Кодексу адміністративного судочинства України (справа про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України) № 26-рп/2009 від 19 жовтня 2009 року.

Підкомітет пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду зазначеного законопроекту у першому читанні прийняти його за основу та за скороченою процедурою підготувати до другого читання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

О.Омельченко поінформував членів Комітету про те, що Голова Верховної Ради України В.Литвин 21 жовтня 2009 року звернувся до Комітету з протокольним дорученням щодо необхідності підготовки змін до Закону України “Про вибори Президента України” у зв’язку із Рішенням Конституційного Суду України № 26-рп/2009 від 19 жовтня 2009 року для їх розгляду на пленарних засіданнях парламенту протягом  3 - 6 листопада 2009 року.

О.Боднар підтримала пропозицію підкомітету щодо скорочення строків подання пропозицій і поправок до даного законопроекту відповідно до частини другої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

        1. Запропонувати Верховній Раді України включити проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. № 5131) до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. № 5131) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України та запропонувати Верховній Раді України скоротити строки подання пропозицій і поправок до законопроекту відповідно до частини другої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

3. З метою забезпечення виконання протокольного доручення Голови Верховної Ради України від 21 жовтня 2009 року щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» на підставі Рішення Конституційного Суду України № 26-рп/2009 від 19 жовтня 2009 року на пленарному тижні 3 – 6 листопада 2009 року та враховуючи актуальність законопроекту, доручити Голові Комітету Омельченку О.О. Звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією включити законопроект до Порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України 22 або 23 жовтня 2009 року.

4. Вважати за доцільне при доопрацюванні законопроекту до розгляду його парламентом у другому читанні врахувати Рішення Конституційного Суду України № 26-рп/2009 від 19 жовтня 2009 року, а також виключити із законопроекту окремі положення, що втратили актуальність у зв’язку з тим, що виборчий процес з виборів Президента України 17 січня 2010 року вже розпочався.

5. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Заступнику Голови Комітету – народному депутату України Ю.Б. Ключковському.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2. -  3.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця) (реєстр. №4327, н.д. С.Міщенко) та про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування (реєстр. №4727, н.д. К.Куликов)

Доповідач поінформувала присутніх про розгляд даних законопроектів підкомітетом з питань органів виконавчої влади.

О.Боднар зазначила, що законопроектом із реєстр. № 4727 пропонується встановити додаткові вимоги до стану психічного здоров’я особи (зокрема, до рівня розвитку професійно важливих психофізіологічних якостей особи, вимога щодо відсутності у неї медичних психіатричних та наркологічних протипоказань), яка бажає вступити на державну службу чи службу в органах місцевого самоврядування, або балотується на посаду сільського, селищного, міського голови.

Натомість, законопроектом з реєстр. № 4327 пропонується встановити додаткові вимоги (щодо проходження психіатричної та наркологічної експертизи) та обмеження (у зв’язку з наявністю психічних розладів здоров’я, ознак захворювань на алкоголізм, наркоманію або токсикоманію) для осіб, які претендують на посади виключно державних службовців.

Підкомітет пропонує Комітету рекомендувати суб’єктам права законодавчої ініціативи спільно доопрацювати дані проекти законів з урахуванням висловлених зауважень, підготувавши єдиний законопроект для внесення його на заміну раніше поданих.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, К.Куликов, М.Жданова.

Підчас обговорення даних законопроектів відмічалося, що вони по-суті є альтернативними, оскільки містять положення, що регулюють однакове коло питань, і, зважаючи на цю обставину, мають розглядатися один за одним в порядку черговості їх внесення.

Ю.Ключковський висловився на підтримку численних зауважень і пропозицій до даних законопроектів, наданих Комітетом з питань правової політики та Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, яке пропонує відхилити ці законопроекти. Заступник Голови Комітету вказав на окремі положення законопроектів з реєстр. №№4727, 4327, що не узгоджуються з нормами статей 22, 38 Конституції України (зокрема запропоновані зміни до статті 4 Закону України «Про державну службу»).

Директор Департаменту розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України М.Жданова інформувала присутніх, що Міністерство не може підтримати законопроект з реєстр. № 4327, а до законопроекту з реєстр. № 4727 надіслало пропозиції щодо внесення необхідних змін.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати суб’єктам права законодавчої ініціативи спільно доопрацювати дані проекти законів з урахуванням висловлених зауважень, підготувавши єдиний законопроект для внесення його на заміну раніше поданих і повторного розгляду у Комітеті.

2. Поінформувати народних депутатів України С.Міщенка і К.Куликова, які є авторами зазначених законопроектів, про даний висновок Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про проект Закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (реєстр. №5140, КМУ, Ю.Тимошенко)

Заступник Голови Комітету В.Сінченко зазначив, що підкомітетом з питань місцевих бюджетів та комунальної власності законопроект не розглядався та запропонував надати слово для детальної інформації заступнику Міністра економіки України М.Поживанову.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, М.Поживанов.

М.Поживанов поінформував присутніх про основні параметри Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, яка розроблена відповідно до завдань та положень Програми діяльності Кабінету Міністрів України «Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток», Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетної декларації), Прогнозу економічного та соціального розвитку України на 2010 рік, проекту Стратегії розвитку України “Україна 2020: стратегія національної модернізації”, Цілей Розвитку Тисячоліття – Україна.

Він вказав, що методичною основою розроблення Державної програми є Закон України “Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України”. Відповідно до результатів соціально-економічного розвитку країни, наявних проблем та впливу очікуваних змін зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної ситуації на національну економіку у Державній програмі визначено цілі, пріоритети соціально-економічного розвитку та система основних заходів щодо реалізації державної політики. Основною метою Державної програми є відновлення економічного зростання з закладанням інвестиційного фундаменту подальшого стійкого розвитку, що стане базовою передумовою для розв’язання гострих соціальних проблем та загального підвищення добробуту населення.

Заступник Міністра економіки України наголосив, що проектом Державної програми передбачається одним із пріоритетних завдань органів виконавчої влади вважати побудову раціональної просторової основи організації публічної влади. В цьому сенсі заслуговує на особливу увагу запровадження моніторингу соціально-політичної бази реформування адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, плани розроблення та сприяння прийняттю законів України «Про адміністративно-територіальний устрій України», «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), «Про місцеві державні адміністрації» (нова редакція).

С.Гордієнко не підтримав позицію Заступника Міністра економіки України, вважаючи запропоновану Урядом Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік на часі неактуальною. Зокрема, з огляду на політичну ситуацію і кампанію з виборів Президента України.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань економічної політики рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (реєстр. №5140 від 16.09.2009 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні  прийняти за основу.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань економічної політики, визначеного головним з підготовки та опрацювання вищезазначеного законопроекту.

        ГОЛОСУВАЛИ: За” - 6 народних депутатів України, “Проти” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про хід підготовки круглого столу “Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє”.

Доповідач інформував присутніх про основні заходи з підготовки проведення 11 листопада 2009 року круглого столу на тему: “Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє”, що має відбутися відповідно до Плану роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Секретар Комітет звернувся до народних депутатів України - членів Комітету з проханням детально ознайомитися і вивчити дане питання та внести свої зауваження і пропозиції.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, В.Суботенко.

УХВАЛИЛИ:

1. Провести 11 листопада 2009 року з 11:00 до 16:40 круглий стіл на тему: “Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє” за участі та при підтримці Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента України, Програми сприяння Парламенту ІІ.

2. Звернутися до керівників депутатських фракцій парламенту, Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України та провідних науковців і експертів з пропозиціями взяти участь у роботі круглого столу, а також до керівництва Апарату Верховної Ради України з проханням надати організаційне, технічне та інформаційне сприяння  в проведенні круглого столу.

3. Доручити секретаріату Комітету здійснювати організаційний, технічний та інформаційний супровід під час підготовки та проведення круглого столу.

        ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження Завідувача секретаріату Комітету Малюги А.В. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на значний особистий внесок у розвиток державного будівництва та місцевого самоврядування України, плідну діяльність в Апараті Верховної Ради України, звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження Завідувача секретаріату Комітету Малюги Анжели Володимирівни відзнакою Верховної Ради України - Грамотою Верховної Ради України з нагоди Дня місцевого самоврядування. 

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

                       

 Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Дмитрук Л.В. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на значний особистий внесок у розвиток державного будівництва та місцевого самоврядування України, багаторічну плідну діяльність в Апараті Верховної Ради України, з нагоди Дня місцевого самоврядування звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Дмитрук Людмили Валентинівни відзнакою Верховної Ради України - Грамотою Верховної Ради України. 

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про виконання доручення Комітету щодо підготовки на розгляд Комітету матеріалів про віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення. Доповідач поінформував присутніх, що за дорученням Комітету виїздив до Обухівської районної ради. Під час зустрічі з головою Обухівської районної ради А.Шафаренком було обговорено лист Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо надання рішень Обухівської районної ради щодо віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення.

В.Сінченко зауважив, що частиною першою статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” передбачено, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні акти у формі рішень, а згідно пункту 26 частини першої статті 43 даного Закону виключно на пленарних засіданнях районної ради вирішуються питання адміністративно-територіального устрою.

А.Шафаренко запевнив заступника Голови Комітету що питання віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення будуть винесені на розгляд сесії Обухівської районної ради.

УХВАЛИЛИ:

1.     Взяти до відома. 

 

Голова Комітету                                                       О.ОМЕЛЬЧЕНКО 

 

    Секретаря Комітету                                                   С.ГОРДІЄНКО

          

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

21.10.2009 року

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" (щодо особливостей порядку проведення виборів Президента України) (реєстр. №5131, н.д. С.Подгорний)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця) (реєстр. №4327, н.д. С.Міщенко)

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування (реєстр. №4727, н.д. К.Куликов)

4. Про проект Закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (реєстр. №5140, КМУ, Ю.Тимошенко)

5. Про хід підготовки круглого столу “Державні символи України: минуле, сучасне, майбутнє”.

6-7. Про подання Комітету до Верховної Ради України щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України Завідувача секретаріату Комітету А.В.Малюги та головного консультанта секретаріату Комітету Л.В.Дмитрук з нагоди Дня місцевого самоврядування. 

8. Про виконання доручення Комітету щодо підготовки на розгляд Комітету матеріалів про віднесення міст Обухів та Українка Обухівського району Київської області до категорії міст обласного значення.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“5 сесія 6 скликання ”

03 грудня 2014 10:54
27 листопада 2013 15:07
27 листопада 2013 15:05
27 листопада 2013 15:03
27 листопада 2013 15:02
27 листопада 2013 15:01
27 листопада 2013 14:59
27 листопада 2013 14:58
27 листопада 2013 14:56
27 листопада 2013 14:55